1

Temat: GALILEO - obsługa błędów

Witam. Na początek może zaznacze iż jestem początkującym użytkownikiem tego typu oprogramowania - siedze w tym zaledwie tydzień. Mam taki problem:

Mam zaprogramowaną wizualizacje działania trzech urządzeń (panel: Micro Innovation XV-232), każde w innej masce. Problem polega na tym iż jeśli odłączę jeden ze sterowników (Moeller EASY 800/MFD) błąd komunikacji pokazuję się w każdej masce. Zależy mi na tym aby tego typu błędy objawiały się jedynie jakimś znacznikiem w masce której dotyczą.

Grzebałem w Settings -> System Messages ale nie wiele mi to dało. Pozatym z tego co zauważyłem, są tam ustawienia globalne - nie można porozbijać tego pod konkretne sterowniki. Może rozwiązanie leży po stronie zmiennych tzn. błąd wyrzuca bo niemoże ich pobrać ze sterownika. Możecie mi przybliżyć temat ?

Dzieki i pozdrawiam. Kuba

2

Odp: GALILEO - obsługa błędów

Witam,
napisz jak wygląda konfiguracja sterowników i w jaki sposób łączysz się z panelem
czy sterowniki są połączone poprzez easyNET???
pozdrawiam

Cokolwiek coś robisz, zawsze ktoś Ci pomaga...
www.falowniki.com - www.codesys.pl - www.psa.pl - www.directautomation.eu - www.szr.pl

3

Odp: GALILEO - obsługa błędów

Witam.
Dokładnie: sterowniki są połączone przez easyNET a panel do ostatniego poprzez RS232.

Poniżej schemat z EasySOFT:
http://ma.gda.pl/schemat.jpg

4

Odp: GALILEO - obsługa błędów

Witajcie,
może wykorzystać bity diagnostyczne ID w ostatnim easy ???

5

Odp: GALILEO - obsługa błędów

Dzięki za podpowiedź - wczytałem się w manual i faktycznie można wykorzystać bity diagnostyczne. Poczyniłem już pierwsze kroki i udało mi się wyświetlić odpowiedni komunikat w przypadku braku połączenia z konkretnym sterownikiem.

Jednak dalej jest problem z komunikatem systemowym dotyczącym zmiennych:
<48> Communication disturbed: message '%2' %1

Może istnieje możliwość całkowitego wyłączenia tych komunikatów. Albo jakieś inne rozwiązanie np.: aby pobierał zmienne ze sterownika tylko w przypadku połączenia ? Jakieś pomysły ?

Pozdrawiam

6

Odp: GALILEO - obsługa błędów

Tego się nie pozbędziesz... ponieważ masz przypisane adresy z różnych sterowników... jeżeli którykolwiek zniknie z sieci komunikat taki się wyświetli - zmienną masz zdeklarowaną jako tag do odpytywania przez panel...
Można by było zmienne z innych przekaźników zamieniać na zmienne z ostatniego... w easyControl i CoDeSys  nie byłoby problemu żeby uzależnić zmienne w taki sposób aby w przypadku jej braku wystawiane było np. 0 i komunikat o braku dostępu do konkretnego użytkownika sieci easyNET ale w easy będzie to trudne...:(

Można też spróbować napisać skrypt w Galileo...

pozdrawiam

Cokolwiek coś robisz, zawsze ktoś Ci pomaga...
www.falowniki.com - www.codesys.pl - www.psa.pl - www.directautomation.eu - www.szr.pl

7

Odp: GALILEO - obsługa błędów

Dzięki za pomoc. Na razie pominę temat komunikatów - z czasem pokombinuje z przekazywaniem zmiennych do ostatniego ze sterowników. Wrócę jednak do bitów diagnostycznych:

Jak wspomniałem udało mi się wyświetlić odpowiedni komunikat w przypadku braku połączenia z konkretnym sterownikiem. Dokonałem tego pisząc skrypt, który uruchamia się w trakcie przełączania na konkretną maskę. Skrypt sprawdza odpowiedni bit diagnostyczny i w razie braku połączenia przełącza się na maskę wyświetlającą odpowiedni komunikat. Problem polega na tym iż wszystko działa prawidłowo jeśli sprawdzany sterownik jest nie dostępny już w momencie uruchamiania programu, natomiast jeśli komunikacja zostanie przerwana w trakcie działania niestety nie.

Walczyłem trochę z tymi bitami w oprogramowaniu ostatniego sterownika ale nie wiele mi to dało. Domyślam się, że bit diagnostyczny musi być w jakiś sposób odświeżany. Jakieś wskazówki ?

Pozdrawiam serdecznie.

8

Odp: GALILEO - obsługa błędów

Witam ponownie.
Tylko w kwesti informacyjnej wink

Waldek napisał/a:

Można by było zmienne z innych przekaźników zamieniać na zmienne z ostatniego... w easyControl i CoDeSys  nie byłoby problemu żeby uzależnić zmienne w taki sposób aby w przypadku jej braku wystawiane było np. 0 i komunikat o braku dostępu do konkretnego użytkownika sieci easyNET ale w easy będzie to trudne...:(

Trochę posiedziałem i udało się. Także jakby ktoś miał podobny problem - jest do rozwiązania i wcale nie jest to takie trudne smile

jcub napisał/a:

Jak wspomniałem udało mi się wyświetlić odpowiedni komunikat w przypadku braku połączenia z konkretnym sterownikiem. Dokonałem tego pisząc skrypt, który uruchamia się w trakcie przełączania na konkretną maskę. Skrypt sprawdza odpowiedni bit diagnostyczny i w razie braku połączenia przełącza się na maskę wyświetlającą odpowiedni komunikat. Problem polega na tym iż wszystko działa prawidłowo jeśli sprawdzany sterownik jest nie dostępny już w momencie uruchamiania programu, natomiast jeśli komunikacja zostanie przerwana w trakcie działania niestety nie.

Śmiga smile

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam. Kuba