Temat: Modbus RTU Wago 750-841 RS232 serwisowy i panel Pro-face AST-3501T
Witam !
Na początku dodam że jestem początkujący ale bardzo zaangażowany w zdobywanie wiedzy (chyba się zaraziłęm).
Do rzeczy : Dużo czytałem o MODBUS i RS232 ale nie mogę zrozumieć jak przesyłane są adresy i ich wartości pomiędzy wago i panelem. Do panela wgrana jest już wizualizacja z adresami (mogę ją edytowąć w programie Gp-Pro Ex). Panel jako master. W Wago używam biblioteki terminalSlave_04.lib. Ustawiłem wszystkie potrzebne parametry do komunikacji w Terminal_modbusslave_RTU. Nie wiem jak to teraz ma działać jak zrobić żeby adresy i ich wartości były przekazywane do odpytującego panela , mam np adres "WejsciePierwsze AT %MX2000.0 : BOOL;" w panelu jest również ten adres na wizualizacji tylko zwiększony o offset 412289 tak jak i wszystkie tam. Domyślam się, że trzeba utworzyć jakąś tabele zmiennych związana ze zmienną aDATA którą ustawiłem jako ARRAY 0..255. Na jaką wartość ustawić iBIT_OFFSET. Bardzo proszę o naprowadzenie mnie jak to powiązać . Może jakiś przykład dla mojej przykładowej zmiennej. Z góry bardzo dziękuje. W chwili obecnej bo załadowaniu programu na wyjściu bERROR jest błąd 2 czyli nie prawidłowy adres z mastera.