Nie jesteś zalogowany - nie będziesz widział większości załączników, rysunków itd...
Witam,
mam do realizacji bardzo proste zadanie regulacji trójstawnej które muszę wykonać na sterowniku WAGO 750-849 i nie jest to zadanie skomplikowane... Problem pojawia się w momencie kiedy chcę się skomunikować ze sterownikiem.
Sytuacja wygląda tak, że komputer na którym zajnstalowane jest oprogramowanie CoDeSys i sterownik łączę ze sobą bezpośrednio za pomącą skrętki (złącze RJ45). Jest to jedyne możliwe w moim przypadku rozwiązanie ponieważ nie mam do dyspozycji kabla serwisowego usb.
Powiedzmy, że adres IP sterownika znam i przykładowo jest to 192.168.1.11.
Pomimo testowania różnych ustawień zarówno karty sieciowej jak i parametrów komunikacji w programie CoDeSys w żaden sposób nie potrafię połączyć się ze sterownikiem. Dlatego bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu i o ewentualne wskazówki co do konfiguracji.
Mam również pytanie czy jest inna możliwość, niż wykorzystanie kabla serwisowego, sprawdzenia adresu sterownika?
Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam ![]()
Myślę, że problem tkwi w ustawieniach karty sieciowej... a mianowicie w adresie bramy, tylko że nie wiem jaki adres ustawić skoro gateway działa na komputerze lokalnym a adres 127.0.0.1 jest niedozwolony... ![]()
zacznij do ustawienia na kompie i sterowników adresów z tej samej grupy
więc
sterownik ma 192.168.1.11
a komputer powinien mieć np :
192.168.1.12
maska 255.255.255.0
zepnij to krosówką ethernetową
a co do bramy w tym wypadku nic nie pisz jest nie istotna
wtedy odpal CoDeSys i utwórz standardowe połączenie zmień tylko adres IP na 192.168.1.11
spróbuj tak jak coś to pisz ....
Ostatnio edytowany przez marcin_kr7 (2010-06-01 14:48:03)
Tak też robiłem i nic dlatego myślałem, że coś gdzieś po drodze pokręciłem lub mają być jakieś specjalne ustawienia tcp/ip.
Ale 5 minut temu znalazłem rozwiązanie problemu, którym była zła konfiguracja maszyny wirtualnej na której był postawiony windows xp. Wystarczyło w opcjach karty sieciowej maszyny wirtualnej zamienić sieć udostępnianą NAT (która jest włączona domyślnie i dzięki której maszyna wirtualna bez problemu komunikuje się ze światem za pomocą tcp/ip) na kartę, która fizycznie zamontowana jest w komputerze.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!